Kouvolalainen Satubaletti Pikkuballerina on nyt osa Lappeenrannan Tanssiopistoa: ”Yhdessä eteenpäin!”

Kouvolassa toimiva Satubaletti Pikkuballerina yhdistyi Lappeenrannan Tanssiopiston kanssa kesällä 2023. Perustaja ja balettikasvattaja Karina Koskinen toimii opettajana vielä vuoden ennen eläköitymistään ja haluaa jättää Satubaletin osaaviin käsiin, jotta tulevillakin 2–7-vuotiailla tanssijanaluilla olisi pääsy laadukkaan, innostavan ja lapsikeskeisen opetuksen pariin.

Koskinen kertoo Satubaletti Pikkuballerinan olevan hänelle kuin elämän helmi, jonka parissa työskentely on ollut antoisaa aina perustamishetkestä lähtien.

“Vuonna 1997 oli oikea hetki tarttua yrittäjyyteen. Monet asiat tuntuivat sopivan yhteen; omat lapseni olivat jo kasvaneet taaperoiästä, työni perhepäivähoitajana mahdollisti yrittäjyyteen siirtymisen ensin pienemmillä tuntimäärillä kokeillen, ja Kouvolassa tuntui olevan aito markkinarako ja kysyntä pienille lapsille suunnatulle, tarinalliselle tanssiopetukselle.”

Koskisen oma balettiharrastus alkoi 11-vuotiaana Sonja Tammelan Balettikoulussa, missä hän jatkoikin aina lukioikään saakka. Opiskeluvuosien ja perheen perustamisen jälkeen hän alkoi uudelleen aikuisiällä käydä Kouvolan Balettikoulussa.

“Baletissa minua on aina puhutellut sen estetiikka ja pitkäjänteisyys, jota sen todellinen oppiminen vaatii. Baletti myös toi minusta esiin vahvan, luovan ja ilmaisuvoimaisen persoonan, kun muuten olin lapsena vähän ujo.”

Tanssiminen opettaa lapselle muutakin kuin sen, mitä näemme ulospäin

Satubaletti Pikkuballerinan oppilaat ovat 2–7-vuotiaita. Nuorimpien, eli 2–3-vuotiaiden kanssa lapselle tuttu aikuinen osallistuu yhdessä tunneille. Kullekin ikäryhmälle Satubaletissa on nimetty tavoitteita, mutta tiukkojen koreografioiden tai teknisesti korrektien liikkeiden sijaan ne painottuvat esimerkiksi yleisemmin ketteryyden, tasapainon, itsevarmuuden ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen.

“Sanon usein, että pienten baletti on mielen balettia, koska siellä maalataan mielenmaisemia ja kuvitelmia, eläydytään leikin kautta. Näin pienillä oppiminen tapahtuu vaivihkaa, perusliikuntamuotoja ja baletin elementtejä yhdistämällä.”

Esimerkiksi kunkin lukuvuoden huipennus, kevätnäytös, on eri ikäryhmille kokemuksena erilainen. Työ kevätnäytöstä kohden alkaa tammikuussa, ja harjoituksiin tulee mukaan tarina, josta yhdessä lasten kanssa työstetään esille haluttuja teemoja, hahmoja ja tanssiaskeleita.

Pienimmille itse näyttämöharjoitukset voivat olla aika pitkiä jaksaa keskittyä, mutta heillä onkin vain yhdet kokopitkät kenraaliharjoitukset. Heillekin on tärkeää nähdä se yhdessä tehdyn työn kokonaisuus.

Jo 4-vuotiaissa sen aistii käsinkosketeltavasti, kuinka näytöksen jälkeiset aplodit ja yleisön energia vaikuttavat pieniin esiintyjiin – he oikein hehkuvat hymyä lavalla esityksen jälkeen. Se on heille iso asia, että omasta tekemisestä saa kannustavaa palautetta.

Satubaletin uudet tuulet

Karina Koskinen opettaa vielä lukuvuoden 2023–24 Satubaletti Pikkuballerinassa Kouvolassa. Hän haluaa tehdä viimeisestä opetusvuodesta samaan aikaan erityislaatuisen, mutta myös tutunomaisen.

“Näiden ikäryhmien opettamisessa paras puoli on se hetkeen sitoutuminen, mikä jaetaan lapsien kanssa. Lapsi kohdataan aidosti yksilöllisenä itsenään, hänen ikätasonsa mukaan, ja siinä on tarjolla itsellekin paljon huumorin ja mielikuvituksen kautta tulevia oivalluksia.”

Koskinen näkee Lappeenrannan Tanssiopistoon yhdistymisen hienona mahdollisuutena jatkaa hänen yli 25-vuotiaan yrityksensä tarjoamaa tanssin varhaiskasvatusta.

“Toivon opetustyylin herkkyyden ja omalaatuisuuden säilyvän, vaikka itse siirrynkin pois. Tanssin taiteen perusopetuksen pedagogiikka ei kuitenkaan ole ristiriidassa omien metodieni kanssa – nämä voivat tukea toisiaan tulevaisuudessa.”

Koskinen kertoo Satubaletin toiminnasta hymyillen. Keskustellessa hänen kanssaan hänestä välittyy vahvat ihmistuntemusta, luovuutta ja elämäniloa huokuvat luonteenpiirteet – mitkä epäilemättä ovat olleet Satubaletti Pikkuballerinan menestyksen voimavaroina.

Nyt, yhteinen tulevaisuus Lappeenrannan Tanssiopiston kanssa tuo Satubaletti Pikkuballerinalle kasvunäkymiä. Satubaletista syntyy Kouvolan Tanssiopisto, pikkuhiljaa.

Lappeenrannan Tanssiopisto toivottaa Karina Koskisen ja Satubaletti Pikkuballerinan lämpimästi tervetulleeksi osaksi yhteistä tarinaamme!

Kuvassa vasemmalta: Karina Koskinen, Lappeenrannan Tanssiopiston rehtori Kaija Kontunen-Forsblom, Lappeenrannan Tanssiopiston Kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja Jukka Nieminen.

(Artikkelissa korostetut sitaatit ovat Karina Koskisen haastattelusta kesäkuussa 2023. Artikkeli on alun perin julkaisu kesällä 2023.)