Tanssi yhdistää äitiä ja lapsia

Muutama vuosi sitten Saila Kontu oli ties monennenko kerran katsomassa lastensa tanssiesityksiä Lappeenrannan Tanssiopiston kevätnäytöksessä. Kun tuli loppukiitosten aika, kaikilla esiintyjillä näytti olevan älyttömän hauskaa.

Tanssi yhdistää äitiä ja lapsia

”Olin aina ajatellut, etten tykkää tanssia. Mutta esiintyjistä välittynyt ilo sai minut päättämään, että kokeilen. Seuravana syksynä aloitin aikuisten Just dance -ryhmässä.” Vuotta myöhemmin Saila siirtyi aikuisten nykytanssiin.

”Olen edelleen sitä mieltä, etten osaa tanssia mutta ajatus, etten tykkäisi tanssista, on osoittautunut vääräksi. Olen ollut yllättynyt siitä, miten kokonaisvaltaisesti liikkeen ja musiikin yhdistäminen vaikuttaa kehoon ja aisteihin. Tanssi auttaa myös nollaamaan aivot vaativan työpäivän jälkeen.”

Kontujen perheessä Saila on se, joka on aloittanut tanssiharrastuksen viimeisimpänä. Perheen lapset, 12-vuotias Emmi, 10-vuotias Siiri ja 6-vuotias Tuomas ovat aloittaneet nelivuotiaina lastentanssissa. Pisimmälle ehtinyt Emmi tanssii klassista balettia, karakteritanssia, nykytanssia ja showjzzia. Siiri aloittaa syksyllä baletin, nykytanssin ja karakteritanssin.

Emmi on ollut varsinainen tanssimoottori, joka on imenyt mukaansa sekä sisarukset että äidin. ”Emmi ilmoitti kolmevuotiaana, että hänestä tulee balettitanssija. Se tuli kyllä ihan puskista, koska meillä vanhemmilla ei ole minkäänlaisia tanssigeenejä”, Saila kertoo.

Tanssi on ollut läsnä lasten elämässä Emmin kipinästä lähtien. Lapset kertovat, että tanssitunneille on aina kiva lähteä. Se on ollut myös olennainen osa heidän leikkejään. Emmi on järjestänyt tanssitunteja Siirille ja Tuomakselle, kun he ovat olleet vielä vaipoissa ja Saila on saanut lapsilta synttärilahjaksi tanssiesityksen.


Tänä syksynä Emmillä on tanssitunteja kahdeksan kertaa ja Siirillä neljä kertaa viikossa. Tuomaksen tunti on onneksi Joutsenossa, jossa perhe asuu. Lasten harrastusten, työn ja arjen yhteensovittaminen on vaativaa, mutta kaiken väärti.

”En olisi ikinä uskonut, että tanssista tulee näin kokonaisvaltainen juttu meidän perheelle. On myös ihana nähdä, miten lapset nauttivat tanssista ja esiintymisistä.”

2022
Teksti: Tiina Suomalainen
Kuva: Ari Nakari