Perustaja, Sonja Tammela
Balettipedagogi Sonja Tammela, Suomen Kansallisoopperan entinen solistitanssija ja Suomen Kansallisoopperan balettikoulun opettaja, perusti Lappeenrantaan Sonja Tammelan Balettikoulun vuonna 1969. Hän toimi koulunsa johtajana vuoteen 1997 asti, jolloin Balettikoulu Sonja Tammelalla tapahtui sukupolvenvaihdos. Tämän jälkeen hän on toiminut Tanssiopistolla taiteellisena johtajana sekä arvokkaana ja idearikkaana neuvonantajana ja teosten harjoittajana.
Sonja Tammela toimi lähes 30 vuoden ajan myös Lappeenrannan kaupunginteatterin koreografina luoden useita kymmeniä koreografioita kaupunginteatterin näytelmiin, musikaaleihin, operetteihin ja tanssiteoksiin. Koreografioista tanssiteoksiin mainittakoon muun muassa baletit Coppelia, Torakka ja Nukkehaltijatar. Balettikoulu Sonja Tammela tuotti yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa myös baletit Sylfidit ja Auroran häät, Pähkinänsärkijä sekä Pessi ja Illusia.
Sonja Tammela on opiskellut muun muassa Tukholman Kuninkaallisen oopperan ja Suomen Kansallisoopperan balettikouluissa. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia opiskelijoita Leningradin koreografisessa koulussa Vaganova Instituutissa. Sonja Tammela on tehnyt lukuisia opintomatkoja eri puolille Eurooppaa ja hän on toiminut vierailevana opettajana useilla kotimaisilla ja ulkomaisilla balettikursseilla.
Sonja Tammela on toiminut monissa valtakunnallisissa tanssialan luottamustehtävissä, kuten Valtion taidetoimikunnassa ja Tanssin ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmatoimikunnassa. Hänet on usein palkittu työstään tanssin opetuksen ja lasten kulttuurin hyväksi, esimerkkeinä Valtion Lastenkulttuurin palkinto ja Suomen Kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitali.
Rakkaudesta tanssiin
Balettisali kattojen yllä oli yhtä korkealla kuin Sonja Tammelan tavoitteet. Lappeenrantaan asettunut Kansallisbaletin solistitanssija ja balettipedagogi halusi opettaa pikkukaupungin nuoret tanssimaan.
Sonja Tammelasta oli tärkeää, että kaikki oppilaat – pienimmistä satubalettilaisista edistyneimpiin tanssijattariin – pääsivät esiintymään. Balettikoululaiset tanssivat kaupunginteatterin musikaaleissa, he menestyivät kilpailuissa ja katselmuksissa ja esiintyvät kotiyleisölle loppuunmyydyissä kevätnäytöksissä. ”Sonjan koulusta” tuli käsite, ja sen taitavat ballerinat liitelivät valtakunnallisten päivälehtien kulttuurisivuille.
Nuoret tanssijat tekivät innostavan opettajan johdolla kurinalaista työtä. Arvostetun koulun oppitunneille oli tulijoita enemmän kuin voitiin ottaa. Karjalankulman balettisalista oli tullut auttamattoman ahdas jo 70-luvulla.
Kun balettikoulu vuonna 1982 muutti uusiin tiloihin, sillä oli jo yli 500 oppilasta. Sonja Tammelan rinnalla opetusvastuuta olivat jakamassa nuoret tanssinopettajat, joista monet olivat hänen entisiä oppilaitaan. Opetus oli laajentunut baletista lastentanssiin, jazziin ja moderniin tanssiin.
Vuonna 1994 balettikoulun status muuttui kertaheitolla, kun se sai oikeuden ryhtyä antamaan tanssin perusopetusta. Kuusi vuotta myöhemmin Tanssiopisto hyväksyttiin valtiontuen piiriin.
Vuonna 1997 Lappeenrannan Tanssiopiston Kannatusyhdistys ry osti koulun Sonja Tammelalta. Balettikoulun nimeksi tuli Tanssiopisto. Nimenmuutoksessa kiteytyy lähes 30 vuoden urakka: tinkimätön, klassisen baletin eteen tehty työ, joka aikaansa seuraten on laajentunut useiden tanssilajien opetukseksi.
Nyt uusi sukupolvi ottaa vastuun lappeenrantalaisesta tanssinopetuksesta. Työtä kaikenikäisten kanssa tehdään Sonja Tammelan hengessä vastuuntuntoisesti ja lämmöllä. Uteliaisuus pitää kiinni ajassa, avoimuus auttaa tavoittamaan uusia yhteistyökumppaneita ja tinkimätön harjoittelu saavuttamaan tavoitteet – niin yhteiset kuin henkilökohtaisetkin.
Vaikka tanssin raja-aidat on aikaa sitten kaadettu, on klassinen baletti edelleen voimissaan ja tarjoaa vahvan pohjan kaikelle tanssilliselle liikunnalle.
Tanssin taiteen perusopetuksen tehtävänä on luoda perustaa emotionaaliselle, esteettiselle ja eettiselle kasvulle sekä antaa edellytyksiä elinikäiseen taiteiden harrastamiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Tanssin opiskelussa on keskeistä taiteen tekemisen ja sen kokemisen ilo sekä halu, taito, uteliaisuus ja uskallus tulkita tanssia ja taidetta persoonallisesti.
Lappeenrannan Tanssiopiston tarina pähkinänkuoressa:
- Perustettu vuonna 1969 nimellä Sonja Tammelan balettikoulu.
- Muutti nykyiselle paikalleen Linnoitukseen vuonna 1982.
- Koulun ensimmäinen opetussuunnitelma valmistui vuonna 1994.
- Sonja Tammela luopui vetovastuusta vuonna 1997, kun Lappeenrannan Tanssiopiston Kannatusyhdistys ry osti ”Balettikoulu Sonja Tammelan” ja rehtoriksi valittiin Kaija Kontunen-Forsblom.
- 2000-luvun alussa koulu pääsi tuntipohjaisen valtiontuen piiriin ja koulu laajeni Linnoituksessa sijaitsevan rakennuksen molempiin kerroksiin.
- Vuonna 2012 koulun nimi vaihtui Lappeenrannan Tanssiopistoksi (muutosta edeltävä nimi oli Tanssiopisto Sonja Tammela). Idea nimen vaihtoon tuli Sonja Tammelalta, sillä vuosikymmenten myötä baletti on saanut koulussa rinnalleen ison joukon muita tanssin lajeja.